La baza rețelelor de criptomonede sunt minerii, oamenii care folosesc echipament computerizat specializat pentru a asigura blockchain-ul de cripto-valută, prin milioane de ecuații matematice pe secundă. În schimbul acestei puteri de computerizare și a energiei electrice necesare pentru a rula computerul, minerii sunt răsplătiți în cripto-monede în funcție de contribuția lor la rețea. Ținând cont de costul mare al energiei electrice din multe zone și a echipamentului de computerizare necesar minării, e logic ca oamenii să încerce să obțină cât mai mult posibil.

Asta a condus la niște abordări destul de creative de mining a cripto-valutei, inclusiv setarea unui echipament la un sistem amplificat de energie eoliană într-un câmp sau chiar și alimentarea echipamentului cu energia termică a corpului. Însă ingeniozitatea unui utilizator Reddit, „Limping-Zebra” de a răci utilajul e cireașa de pe tort.

Așa cum este detaliat într-o postare de pe Reddit, pe forumul Bitcoin, Limping-Zebra a reușit să creeze un echipament de mining a Bitcoin-ului alcătuit din 36 de chipuri ASIC (cipuri specializate care în cazul ăsta pot fi folosite doar pentru mining), care sunt amplasate într-un rezervor cu ulei.

Cipurile ASIC se pot încinge extrem de tare când sunt în funcțiune, iar dacă conectezi mai multe, căldura generată le poate dăuna destul de rapid. Pentru a rezolva problema asta, Limping-Zebra a adaptat un truc obscur de răcire pentru PC-uri și serverele sale.

Pe fiecare dintre cele 36 de cipuri din rezervor, ventilatoarele sunt inversate astfel încât uleiul răcitor din partea inferioară a rezervorului este aspirat în sus către partea superioară, într-un ciclu menit să optimizeze dispersia reziduurilor de căldură departe de cipuri. Acest ulei încălzit este apoi răcit folosind un schimbător de căldură din plăci, care trece uleiul și printr-un furtun de grădină. Apoi este trecut printr-un filtru, pentru a îndepărta particulele și se pompează înapoi în sistem.

Potrivit lui Limping-Zebra, toată aparatura costă între 20 000 și 120 000 de dolari. Întregul sistem consumă aproximativ 50kw de putere. Potrivit lui Limping-Zebra, echipamentul generează aproximativ 1,5 bitcoin pe lună.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here