Banca Japoniei (BoJ), autoritatea bancară centrală a țării, în prezent nu intenționează să emită o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), citând preocupările privind stabilitatea financiară.

Într-o remarcă finală la o conferință cu Fondul Monetar Internațional și Agenția de Servicii Financiare din Japonia, guvernatorul adjunct al BoJ, Masayoshi Amamiya, a declarat că emiterea unei monede digitale direct pentru consumatori — fie că este sau nu pe un blockchain — ar putea submina sistemul existent pe două nivele.

În prezent, băncile centrale acordă acces doar entităților limitate, cum ar fi băncile private, care se confruntă direct cu consumatorii într-un al doilea nivel — un proces pe care Amamiya a laudat ca «înțelepciunea ființelor umane din istorie pentru a obține atât eficiență, cât și stabilitate în sistemul monetar».

Astfel, guvernatorul adjunct a explicat că o monedă digitală susținută de banca centrală va schimba sistemul fără a se dovedi stabilă din punct de vedere financiar.

Amamiya a declarat:

«În acest sens, emiterea monedelor digitale ale băncilor centrale de uz general ar putea fi similară pentru a permite gospodăriilor și firmelor să dețină în mod direct conturi în banca centrală, ceea ce ar putea avea un impact mare asupra sistemului monetar.»

Acestea fiind spuse, Amamiya nu exclude în întregime posibilitatea de a lua în considerare criptarea bancnotelor proprii în viitor.

După cum s-a raportat anterior, printr-un parteneriat cu Banca Centrală Europeană, BoJ a demarat o inițiativă numită Project Stella, care a publicat recent rezultatele cercetării privind modul în care tehnologia distribuită blockchain poate crea noi mecanisme de decontare a titlurilor de valoare.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here