Tot mai multe companii încep a introduce bitcoin-ul ca sistem de plată a serviciilor sau produselor sale, pentru comoditatea clienților săi. Deși Republica Moldova mai are puțin pînă va implementa tehnologia blockchain și schimbul în criptovalută, deși avem și aici unele succese. Am contactat primul fotograf moldovean care acceptă plata în bitcoin pentru serviciile sale, Vitalie Sîrbu. Echipa BitcoinRush.MD a hotărît să afle părerea sa despre evoluția bitcoin-ului și i-am adresat cîteva întrebări într-un interviu.

 

Salut Vitalie, vă rog să vă prezentați și să ne povestiți despre activitatea pe care o duceți?

Bună, sunt fotograf și activez în mai multe domenii precum fotografia de nuntă, editorială, foto-jurnalistică și peisaje.  Fotografiez de 9 ani.

 

Cînd ați făcut prima dată cunoștință cu bitcoinul? Sau cine a fost cel care va familiarizat cu această criptovalută?

Prima data,am aflat de Bitcoin de la un prieten prin 2012 care imi povestise cum cu ajutorul a catorva videocartele grafice el creează un fel de ban virtual.La acel timp totul părea mai mult o joacă, unde un cerc îngust de oameni din domeniul IT s-au strîns să particepe în acest experiment comun. Pe atunci toată aceasta treabă mi s-a părut un pic naiv și neserios. Dar nu dupa mult timp, am vizionat  un reportaj televizat în 2013 despre un orășel din Germania care a împlementat plațile prin intermediul Bitcoinului pentru a face schimb de bunuri și servicii nefolosind sistemul tradițional. Pe atunci valoarea unui Bitcoin era deja de 90$, după care placut m-a uimit  succesul acestui experiment care devenise deja ca o valută reală cu o valoare instrictică. Din acel moment am început mai detailiat să urmăresc evoluția acestei tehnologii inovătoare ce în opinia mea v-a aduce o revoluție în sistemul financiar global și ba chiar mai mult, în modul cum se v-a schimba felul de interacțiune între oameni pe toate domeniile social-economice, eliminănd în acest fel un număr mare de servicii prestate de așa profesii ca notar, jurist, contabil și multe altele.

 

După părerea ta, cine se ascunde în spatele numelui de Satoshi Nakamoto?

Probabil este un grup de oameni care cu ajutorul ingeniozității și viziunii analitice au decis să rămîna anonimi pentru succesul Bitcoinului,  lasând în urmă doar legea pură a algoritmului matematic din spatele tehnologiei Blockchain pentru a menține un echilibru în dezvoltarea acestuia fără implicarea directă a emoțiilor umane.

 

Care  crezi ca sunt previziunile prețului bitcoin în viitorul apropiat?

Am avut mai multe variante de preziceri pe parcursul acestor ani, unele s-au adeverit altele nu. Acuma sunt mult mai atent la previziuni din simplu motiv că la moement Bitcoinul este incă în faza începătoare unde orice poate să se întîmple, de la o creștere exponențiala într-o perioadă destul de scurtă la o bruscă scădere. De un lucru sunt cert convins,cu timpul prețul acestuia va fi doar în creștere. Presupun totuși ca pînă la finele anului el liber v-a crește pîna la 5000$  și  pe parcursul lui 2018 poate ajunge ba chiar și 10 000$.

 

S-a intamplat să pierdeți vreodată bitcoin?Unde credeti ca e cel mai bine sa-l stochezi?

Din ferecire nu am pățit așa ceva, din simplu motiv ca de la început m-am informat bine despre toate metodele de păstrare a acestuia și am ajuns la concluzia ca cel mai bine să îl pastrez offline pe un dizpozitiv specializat cum ar fi portofelul Ledger care ulterior poate fi ascuns într-un safeu inchiriat într-o Banca  comercială. Ba chiar și cu el, dacă nu cunosti parolele secrete nu poti accesa nici un Bitcoin.

Nu recomand sa păstrați Bitcoini in portofelele web sau pe calculatorul ce este conectat la internet.

 

Care sunt așteptările criptovalutei în special în Republica Moldova?

În așa țari mici precum R.M. tehnologiile blockchain pot fi implementate destul de rapid, precum infrastrucura digitală la noi este la un nivel înalt. Acum oricine are smartphone și conexiune la internet, la fel cum și conturi online prin rețele scociale, deci să adaugi la toată treaba asta și plațile cripovalute este foarte simplu  din punct de vedere tehnologic. Eu cred ca într-o perioada destul de scurtă Bitcoinul v-a intra în sfera financiara,iar  oricarei persoane care nu mai dorește sa stea la rînduri insuportabille pe la banci pentru un transfer simplu care poate fi executat la distanța unei palme, cu taxe mult mai reduse o sa-i convina acest lucru Dar cel mai important e ca fiecare sa fie în control deplin la banii lui, fără frica inflației sau altor instrumente de taxare ascunsă sau confiscare a bunurilor de către autoritățile centrale.

 

În care altcoin după părerea ta este profitabil la moment pentru a investi?

La moment eu atrag atenție la Etherium, Litecoin, NEM, Dash și Ripple, deși rămân fidel totuși Bitcoinului într-u cît îl consider jucătorul principal și cu adevarat are potențial, înlocuitor al aurului.

 

Ai vreo urare sau recenzie pentru cititorii bitcoinrush.md ?

Înainte de a lua orice decizie, informați-vă cît mai mult despre toata piața, atenție la metodele de securitate și desigur nu investiți mai mult decît sunteți gata să pierdeți.

Mulțumim pentru timpul acordat și informația utilă.

Interviu cu Vitalie Sîrbu.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here