Swirlds este o platformă software pe care s-a dezvoltat algoritmul Hashgraph. Este vorba de o tehnologie nouă a registrelor distribuite, mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, în primul rând datorită  faptului că s-a renunțat la Proof of Work. Tehnologia se propune să fie de 50.000 de ori mai rapidă, mai sigură și mai corectă din punct de vedere matematic decât Blockchain, dar își va găsi oare locul său, după ce și tehnologia Blockchain este acceptată cu greu de instituțiile centralizate. Este greu de spus despre viitorul acestei tehnologii atît timp cît ea este în stare de concepere, fără ca să fie încercată la nivel mai global, nu că tehnologia blockchain ar fi, dar anumite proiecte bazate pe blockchain își construiesc drumul lung în viitor.

Ce este însă tehnologia Hashgraph și de ce se consideră a fi mai bun?

Hashgraph este un registru distribuit de calitate superioară, care elimină nevoia de calcule matematice complexe şi consumul masiv de current electric. Este de 50.000 de ori mai rapid, fiind limitat doar de lărgimea de bandă. Se pot procesa peste 250.000 de tranzacţii pe secundă. Comparativ, reţeaua Bitcoin poate procesa momentan doar 7 tranzacţii pe secundă. Hashgraph este mai corect din punct de vedere matematic: corectitudinea demonstrată matematic (prin semnături de consens) înseamnă că nimeni nu poate manipula ordinea tranzacţiilor. În domeniul Blockchain, un miner poate alege ordinea în care tranzacţiile sunt grupate în blocuri, le poate amâna pentru a le plasa în blocuri viitoare şi chiar le poate bloca definitiv. Semnarea cronologică a consensului previne intervenţiile asupra ordinii consensuale a tranzacţiilor.După aplicarea unei semnături, toată lumea va şti în câteva minute că a avut loc evenimentul. Se stochează doar efectele tranzacţiilor, restul de date fiind eliminate. Astfel se ajunge la un spaţiu necesar mult mai mic faţă de Bitcoin: 1 GB faţă de 60 GB. Practic şi un smartphone ar putea fi utilizat ca nod.

Cum funcționează tehnologia Hashgraph?

Această tehnologie are propriul algoritm de consens. În timp ce Ethereum se uită la PoS cu Casper, algoritmul acesta utilizează ceva numit Votare virtuală.

Hashgraph folosește un protocol numit „Gossip about Gossip” pentru a obține un consens. Gossip este un termen bine cunoscut în domeniul informaticii, care poate fi definit ca apelarea oricărui nod aleatoriu și de a spune nodului tot ce știi că nu știe. În tehnologia distribuită a cărților, „linia de bază” sau lățimea de bandă minimă necesară este că tranzacțiile merg la fiecare nod.

Gossip about Gossip se referă la atașarea unei mici cantități suplimentare de informații la acest Gossip, care conține ultima persoană cu care am vorbit, prin urmare bârfim despre informațiile pe care le-am bârfit. Folosind aceste informații, putem construi Hashgraph-ul. Odată ce avem Hashgraph-ul, este extrem de ușor să știm ce ar vota orice nod, pentru că știm ce știe fiecare nod și când au știut. Acum putem folosi datele din Hashgraph ca o intrare în algoritmii de vot vechi de 30 de ani și putem obține un consens, în esență, în mod gratuit.

Acești algoritmi de vot în vârstă de 30 de ani au dovezi matematice puternice – sunt Asynchronous Byzantine Fault Tolerant, ceea ce înseamnă că știm când vom ajunge la un consens, garantat, iar dovezile noastre matematice nu fac presupuneri privind viteza internetului datorită firewall-urilor, atacurilor ddos , virușilor sau botnets-ilor. În plus, din cauza gossip about gossip (bârfei despre bârfe), Hashgraph este extrem de rapid, (250.000 tranzacții / secundă), și primim, de asemenea, comenzi echitabile și marcare temporală pe fiecare eveniment.

Rețeaua Hashgraph  va avea o criptovalută nativă, care este un jet de utilitate care permite accesul titularilor de token-uri la aplicațiile distribuite pe platformă. Tokenul poate fi, de asemenea, «stacked» și utilizat pentru a rula un nod (adică, adăugarea CPU la rețeaua publică Hedera), asigurând astfel securitatea rețelei în cadrul registrelor publice. Ne așteptăm ca tokenul să acționeze ca o unitate de valoare pentru a motiva utilizarea responsabilă și guvernarea platformei.

Tehnologia Hashgraph își propune testatrea beta anul acesta, la pre-sale s-au acumulat investiții de 18 milioane de dolari, în curînd se propune și vînzarea în mase a token-urilor.

Va avea success sau nu doar timpul va arăta, cert este faptul că tehnologia Hashgraph este o provocare semnificativă pentru Blockchain.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here