«Decît să înjuri întunericul, mai bine aprinde o lumînare»

Goana după bitcoin. Iată cum a fost denumit fenomenul care se petrece în toată lumea. Este o revoluție a tehnologie și finanțelor, care îmbină utilul cu conceptul de descentralizare. Încet acest fenomen ajunge și în Moldova. Deși se vorbește despre aceasta cu precauție, BitcoinRushMD va încerca să aprindă o lumînare în necunoscut.

 

Ce scriu canalele de știri despre bitcoin?

Dacă vom face o căutare pe Google pentru a afla ce se scrie despre bitcoin la noi în țară, vedem că primele articole au fost scrise prin 2013. Deci moldovenii au aflat mai demult de avantajul acestei monezi. Unii au prins perioada cînd valoarea sa era de doar cîteva sute de dolari. Unul din primele articole care a încercat să explice tehnologia criptovalutelor prin exemplul pe Moldocoin a fost scris de Vitalie Eșanu. Tot în această perioadă scrie și Ziarul Național despre posibilitatea de minare a bitcoinului cu ajutorul unui calculator performant. Tot din acest articol aflăm despre situația din R.Moldova:
„În țara noastră, el se folosește în cercuri restrânse. Sunt oameni care îl „minează”, sunt și din cei care joacă la bursă, unii îl schimbă în bani cash sau cumpără direct din magazine online care acceptă plata prin bitcoin. Știu băieți din Chișinău care dețin chiar și 100 de bitcoinuri, adică echivalentul a 85 000 de dolari americani (calculat pe valoarea de moment a unui bitcoin) – bani obținuți prin muncă. Alți băieți pe care îi cunosc investesc sute de mii de dolari pe tehnică nouă și performantă pentru minat. Deci, oamenii știu și profită de acest lucru. Cred că merită de investit în bitcoin: este un fenomen revoluționar în lumea digitală”, mai spune Iulian Sobețchi.

Iar în 2014 apare o descriere nu numai despre comoditatea bitcoinului dar și de riscuri, scrisă de bancamea. Unde putem afla părerea unui „miner” moldovean de Bitconi care a explicat de ce bitcoinii i-au părut o investiţie bună:
„În primul rând, am vrut să susţin idea de reţea financiară distribuită, în al doilea rând pentru a studia şi experimenta cu noul protocol, în al treilea rând pentru profit. Sunt încrezut că cripto-valutele sunt viitorul sistemului financiar şi va schimba mult viziunile financiare ale fiecărui om”.

Iar managerul partenerului oficial al Alpari în Chişinău nu vede un viitor atât de luminos pentru Bitcoin. „Bursa financiară nu are cum să se schimbe din cauza Bitcoin. E o valută electronică care practic nu se bazează pe nimic. Există cerere şi ofertă, dacă nu e cerere, ea scade în preţ. Faptul că ea se cotează la bursă încă nimic nu înseamnă. Cred că e o monedă prea riscantă pentru investiţii”.

De aceeași părere este și Igor Munteanu, director al Departamentului sistemului de plăţi BNM: „Volatilitatea acestei valute este mult prea mare. Un exemplu recent: Zynga (companie americană de jocuri online – n. r.) a acceptat plăţile în bitcoin şi ca rezultat cursul lui a depăşit 1000 dolari SUA. Dar când Banca Centrală a Chinei a pus restricţie, Bitcoin-ul a căzut până la 400 dolari americani. Care companie ce face produse legale s-ar aventura în acceptarea unei monede atât de instabile? Ea nu e susţinută nici de o bancă centrală, nici de-un activ, doar de încrederea oamenilor. Chiar nu văd cum în Republica Moldova vreun producător ar risca atât de mult. În lumea infracțională poate ar fi populară ideea, dar infractorii noştri nu sunt atât de sofisticaţi”.

Iar pe 11 septembrie 2017 Prime descrie bitcoinul ca pe ceva spectaculos și revoluționar.

«La început, cam un deceniu în urmă, costa o nimica toată. Cu un dolar puteai cumpăra 1.600 de bitcoinuri, iar astăzi doar o singură monedă digitală ajunge la peste 4.000 de dolari. Mulți au câștigat din asta, dar la fel de mulți au și pierdut din cauza pronosticurilor greșite. Chiar dacă nu ai la tine nici un leu, cu această valută, poți cumpăra orice, de la un prânz până la haine sau o mașină de lux.»

Bitcoinrush.md apare în iunie 2017 ca primul site media din Republica Moldova care informează despre ultimele știri din lumea cripto, avem și articole care explică tehnologia blockchein care stă în spatele bitcoinului, analiza prețului la zi, ICO-uri, altcoinuri, excenge-uri și burse. Publicația are doar rol educativ și nu reprezintă sfaturi financiare. Nici o analiză financiară nu poate avea acuratețe 100%, iar analizele noastre au rol pur orientativ.

 

Schimburi valutare la noi în țară

Deci întrebarea care este foarte des adresată de utilizatori, unde pot cumpăra sau vinde bitcoin?
Din cele auzite sunt la moment vreo 10 case de schimb valutar care îți permite să cumperi bani virtuali și să efectuezi tranzacții cu ei. Cel mai popular site unde poți afla locația acestor schimburi este localbitcoins. Deși poți găsi astfel de cereri și pe bitcointalk, sau siteul 999.
Într-un interviu oferit de Ruslan Flistoc pentru SputnikMoldova spune că avantajul folosirii valutei virtuale este că statul nu te poate obliga să plătești taxe și impozite, iar tranzacțiile în criptovalută nu pot fi urmărite de către fisc și alte instituții de control sau anchetă. Potrivit lui Ruslan Flistoc, legislația Republicii Moldova nu reglementează tranzacțiile în criptovalută, respectiv acestea nu sunt ilegale.

 

Dacă dețineți informații care ar putea completa acest articol te rugăm să ne scrii pe adresa redacției bitcoinrush.md@gmail.com .

Предыдущая статьяСеть Pick n Pay, пока не принимает биткоин
Следующая статьяВ России установили еще одиннадцать критоматов
Отказаться от желаний. Это концепция происходит от одного из трёх путей мудрости: юмор, парадокс, изменение. Она дублирует понятие парадокса. Именно тогда, когда мы больше не желаем чего-то, это может произойти. Искусство отказа от желаний невозможно перехвалить. Не существует ничего, без чего нельзя обойтись. Никогда человек не становился счастливей, если вдруг получал работу, деньги, любовь, которых желал. Настоящее большое счастье связано с неожиданным событием, которое намного превосходит ожидание человека. Мы ведем себя как вечные Деды морозы. Те, кто просит игрушечную железную дорогу, получают ее. А те, кто не просят ничего, могут получить гораздо больше. Перестаньте просить, и только тогда вас можно будет удолетворить.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here