Criptovalutele au fost subliniate în mai multe rânduri ca fiind instrumente pentru facilitarea activităților criminale, un titlu câștigat datorită caracteristicilor lor descentralizate și securității criptografice. Deși monedele digitale pot fi o metodă utilizată pentru spălarea banilor, aceasta însă nu este singura lor funcție.

O cercetare condusă de Fundația Apărării Democrațiilor din SUA a elaborat o analiză a fluxului ilicit de bani prin diverse tranzacții, care demonstrează de altfel că prin Bitcoin trec ilicit o sumă foarte nesemnificativă.

Potrivit site-ului oficial al Centrului de Sancțiuni și Finanțare Ilicită, documentul a fost realizat de cercetătorii Tom Robinsom, dr. Phil și Yaya Fanusie, care au remarcat că doar 1% din tranzacțiile cu bitcoin în casele de schimb valutar din întreaga lume erau ilegale; această sumă avînd un procent mic comparativ cu fluxul mare de bani care se deplasează zilnic în blockchain.

În ultimii patru ani, doar 0,61% din banii care trec prin platformele de tranzacționare provin din surse ilegale. Cu toate acestea, până în 2013, acest procent a crescut semnificativ, înregistrând un total de tranzacții de 1,07% în legătură cu frauda și spălarea banilor.

Cel mai afectat teritoriu cu activități ilicite este Europa. Pe vechiul continent s-a raportat că un sfert din tranzacțiile efectuate pe platformele sale comerciale au fost legate de ilegalități, variind între 2015 și 2016 într-un procent de 38% până la 57% din toate mișcările din rețea, cifre care generează preocupare pentru securitatea financiară europeană.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că agențiile guvernamentale și companiile internaționale ar trebui să înceapă să regândească impunerea de noi practici de combatere a spălării banilor prin criptovalute și case de schimb, cu scopul de a reduce în continuare neregulile din rețeaua de blockchain.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here