Democratizarea, libertatea și alte concepte a blockchain-ului se potrivește și în domeniul geneticii. Pentru a evita constrângerile impuse de reglementările locale, organizațiile pot trece pe blockchain și lucra pe cloud-uri sigure și descentralizate. Acest lucru nu implică neapărat dorința de a face ceva ilegal din partea lor. Cu același succes, acest lucru poate indica o lipsă de încredere în autoritățile locale de reglementare sau în instanțele oficiale, lipsa de sprijin din partea lor sau absența unor valori comune. În epoca blockchainului «guvernul 1.0» tradițional devine din multe puncte de vedere un model depășit și există oportunități pentru trecerea de la structurile derivate din moștenire la formele de guvernare mai personalizate. Genetica poate fi adăugată la lista exemplelor organizațiilor transnaționale care beneficiază de trecerea la blockchain, alături de ICANN, WikiLeaks, Twitter, Wikipedia, GitHub și noile corporații autonome descentralizate. Blockchain genetica transnațională are sens în contextul asigurării dreptului la informații cu caracter personal (dreptul de proprietate asupra informației genetice proprii) ca fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, în special datorită scăderii dramatice a costului secvențializării codului genetic.

Interdicțiile legate de genetica consumatorilor în multe țări dezvoltate pot fi considerate ca o încălcare clasică a libertății individuale. În multe țări europene și în SUA, politica guvernamentală paternă, e supusă la presiuni din partea industriei medicale, ce interzice cetățenilor să obțină acces la propriile date genetice. Chiar și în țările în care informațiile genetice personale sunt utilizate în domeniul sănătății, adesea nu există niciun mecanism pentru ca persoana să aibă acces la aceste date. În Statele Unite, cercetătorii de top în genetică au încercat să ridice problema precauțiilor excesive din partea FDA (Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente) privind genetica consumatorilor și au susținut că nu există nici un rău în obținerea datelor genetice proprii ale unei persoane. Dimpotrivă, poate fi utilă: 80% dintre persoanele care cunosc despre predispoziția genetică la boala Alzheimer își schimbă stilul de viață (încep să facă educație fizică, iau suplimente de vitamine etc.). La știri continuă să apară rapoarte despre persoanele care au beneficiat de datele lor genetice, după ce au aflat despre predispoziția la diferite boli.

Datorită prejudecăților paternaliste și lipsei unei politici clare de stat privind medicina preventivă, companiile americane care activează în domeniul geneticii consumatorilor sunt închise (deCODEme), merg exclusiv la studii clinice (Pathway Genomics, Navigenics) sau reduc semnificativ gamă de servicii (23andMe). Ca răspuns, serviciile care lucrează pe bază de blockchain pot oferi secvențierea codului genetic la prețuri mai mici, făcând datele disponibile prin cheia privată.

Una dintre cele mai dificile sarcini ale medicinei moderne este tranziția de la actualul model îngust de tratament al patologiilor consacrate la un complet nou, bazat pe analiza unui volum mare de date, conceptul de medicină preventivă, al cărui scop este menținerea și îmbunătățirea sănătății. Acest lucru va fi posibil prin analiza datelor mari de personal și de predicție a condițiilor potențiale viitoare. Genetica personală poate deveni principala sursă de date pentru medicina preventivă, având în vedere gradul de conștientizare și activitatea părților interesate.

În noiembrie 2014, un proiect de cercetare genetică prin blockchain Genecoin a lansat un site pentru a evalua interesul consumatorilor, poziționarea serviciilor lor ca o oportunitate de salvare a ADN-ului unei persoane.

Citiți continuarea tematicii Blockchein și Genetica: secvențierea pe scară universală

 

Sursa: Zvon M. Blockchain

Предыдущая статьяМожно ли запретить биткойн? – Налоги — Часть 2
Следующая статьяМожно ли запретить биткоин? Часть 3 — Тоталитарные государства
Отказаться от желаний. Это концепция происходит от одного из трёх путей мудрости: юмор, парадокс, изменение. Она дублирует понятие парадокса. Именно тогда, когда мы больше не желаем чего-то, это может произойти. Искусство отказа от желаний невозможно перехвалить. Не существует ничего, без чего нельзя обойтись. Никогда человек не становился счастливей, если вдруг получал работу, деньги, любовь, которых желал. Настоящее большое счастье связано с неожиданным событием, которое намного превосходит ожидание человека. Мы ведем себя как вечные Деды морозы. Те, кто просит игрушечную железную дорогу, получают ее. А те, кто не просят ничего, могут получить гораздо больше. Перестаньте просить, и только тогда вас можно будет удолетворить.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here